top of page

team

Berend & Josephine

ftpwl #2-2021

e8e85800-23f1-4cb0-be3d-463e0ba6e0fc.jpg

© Adri Leuverink

Josephine de Fijter

& Berend Jager

Digitale wijkagent Politie- Winterswijk / online

Menselijkheid

 

De politie wordt intern door haar werknemers als een familie gezien, oftewel de blauwe familie. We kunnen ervan uit gaan dat dit van groot belang is voor het welzijn van een agent, werkend in een samenleving waarin de politie niet direct als “voor iedereen” wordt beschouwd. Fikse scheldwoorden en agressief gedrag krijgen ze te verduren. Waarin hun uniform vanuit plichtsgevoel geen angst mag uitstralen of individualiteit.

 

Wat gebeurt er als een digitale wijkagent Berend aan sociaal ontwerpster Josephine gekoppeld wordt? Ze gaan op pad en leren zo empathisch te kijken naar elkaars wereld beleving. Josephine was vooral verwonderd over de immense weerbaarheid die een agent moet bezitten om elke dag in ongewone situaties het hoofd te bieden. Vandaar uit ontstond het idee om zowel de cultuur binnen de politie als het beeld van “de agent” vanuit de maatschappij op te gaan schudden.

 

Simpel gezegd, door de menselijkheid van de agent te laten zien. Via het delen van wijsheden, vanuit een bepalende ervaring binnen hun carrière. Berend is in contact en bespreekt “kwetsbare” situaties met zijn collega’s. Josephine onderwerpt het uniform aan een tweede leven door de verhalen erin te verwerken. We hopen met een installatie dit ontwerptraject te eindigen die de verbinding binnen het politie corps maar ook met de samenleving hoopt te versterken. Bovenal zijn Berend en Josephine geen “vreemde vrienden” meer maar “bekende vrienden” geworden

Screenshot 2021-11-02 at 12.30.39.png
Screenshot 2021-11-02 at 12.32.09.png

Klik hier voor hun actuele story's.

  • Instagram

over Josephine de Fijter

sociaal ontwerper  

 

 Als sociaal ontwerper onderzoekt Josephine, met hulp van objecten en ruimtelijke vormgeving, maatschappelijke thematiek rondom ‘angst’.

 

Josephine: “De politie vind ik een interessante organisatie. De interne cultuur kan bepalend zijn hoe wordt omgegaan met bewoners. Dit onderzoeken door direct in contact te staan met een agent maakt me heel enthousiast.”

 

Berend: “Als start is Josephine een dag als een soort spiegel om me heen meegelopen op straat.”

 

Josephine: “Ik ben onder de indruk van zijn creatieve kracht en positiviteit. Bijzonder hoe Berend zichzelf in uniform en als mens zijnde presenteert.”

 

Berend: “Bij het afscheid ben ik op een gegeven moment maar weggelopen, we hielden niet op met praten! ;)”

bottom of page